Rondreis Noorwegen

Voorbereid op vakantie? Ja we waren voorbereid. Alles tot in de puntjes uitgedokterd voor onze 3 weken durende rondreis door Noorwegen. Maar je kan nooit voorbereid zijn op de magische krachten die dit land op je uitoefent. We namen de nachtboot van Denemarken tot in Oslo. Met Stenaline mogen de honden mee in de kajuit. En dat ging warempel heel vlotjes. Er is een dek met wat kunstgras waar de honden hun behoeften kunnen doen. https://www.stenaline.nl/reizen-met-huisdieren


Aangekomen in Oslo kon het avontuur beginnen. Ik zou een boek kunnen schrijven, geïllustreerd met de meest waanzinnige foto’s. Misschien doe ik dat wel ooit eens. Maar voor nu zal ik de highlights even toelichten. We reisden van Olso naar Skabu, aan de voet van het Jotunheimen National Park. We logeren er bij Nederlanders die er permanent wonen en een aantal heerlijke vakantiewoningen ter beschikking hebben en waar je ook als kampeerder terecht kan. Wij genoten met volle teugen van onze ‘Hytte’ waar het je aan niets zal ontbreken. 

De Beseggen ridge in Jotunheimen National Park is adembenemend. Let op, dit is niet zomaar ‘a walk in the park’. Je moet fit zijn voor deze 8-10 uur durende tocht. Rotsen klimmen, sneeuw doorkruisen, smalle bruggetjes oversteken… Zij die hoogtevrees hebben of fysiek niet zo fit zijn blijven beter beneden, waar je trouwens ook een mooie tocht kan maken en met de boot kan terugkeren. Anyway, op het hoogste punt word je getrakteerd op iets waar ik geen woorden voor heb. 
Zet zeker ook de Geirangerfjord op je to do lijst. Deze fjord, Unesco werelderfgoed trouwens, wordt beschreven als de mooiste van Noorwegen. Wij bezochten het tijdens een tussenstop, maar je kan er evengoed een paar dagen vertoeven en wandelen. Wij bekeken het via een boottochtje en ondanks de toen vrij warme temperatuur kreeg ik er kippenvel van!

Na al die pracht en praal zakten we af naar Sykkylven om een paar dagen op rust te komen en te genieten van de prachtige natuur. We logeerden er op een fenomenale locatie met zicht op het meer. 

Noorwegen krioelt van prachtige gletsjers. Wij maakten nog even een ommetje om het Jostedalsbreen te bekijken. Je raakt zeer makkelijk tot bij de uitloper ervan: Het Briksdalsbreen. Zeer toeristisch, dus kies je tijdstip goed, maar zo prachtig! Je hond kan er naar hartelust genieten van het ijskoude gletsjerwater. De wandeling naar de top is zeer makkelijk. Maar indien je toch nog zo stijf bent als een hark van de vorige tocht kan je dit zelfs doen met een treintje.  Onderweg naar onze volgende halte verbleven we in een magische omgeving. De hut was heel basic, maar wat heb je meer nodig als je op een terras kan zitten met dit uitzicht? Jammer dat we maar 1 nachtje konden blijven…

Als je graag echt heel stijf wil worden en spieren wil voelen waarvan je niet wist dat je ze had, ga dan zeker voor de tocht naar de Trolltunga, ook wel de tong van de trol genoemd. De Noren zeggen dat de 1e kilometer het zwaarste is. En inderdaad, het is uitdagend. Maar met 2 honden is net die kilometer op de terugweg een uitputtingsslag. Rotsen oplopen met een malamute is peace of cake. Rotsen AFlopen met een malamute daarentegen… Maar geen gezeur, want wat je op je netvlies hebt gekregen maakt het allemaal goed. Let op, ook deze tocht is niet weggelegd voor de doorsnee ‘ik-ga-te-voet-naar-de-bakker’ persoon. Wij deden er 11 uur over. Op de tong van de trol worden de machtigste foto’s genomen. We waren zelfs getuige van een huwelijksaanzoek! Tip: dit is een zeer toeristische trekpleister. Overnacht best in de buurt en begin zo vroeg mogelijk aan de wandeling. Je mag maar 1 per 1 op de tong, dus de wachttijd kan snel oplopen.
Afsluiten deden we met de Preikestolen, een klif die 605 meter boven de Lysefjord uitsteekt. We verbleven aan de voet van deze prachtige bezienswaardigheid in een gezellig huisje met al een even gezellige host. 

Ik zou nog eindeloos kunnen doorgaan, maar beter is van het zelf te ontdekken. Hou wel rekening met een paar zaken:

· Alles ligt er ver uit elkaar. En je kan haast niet sneller rijden dan 60km/uur in de bergen. En als je display zegt dat je moet tanken, stel het niet uit. Want de tankstations zijn er niet breed gezaaid en op = op

· Kies je tijdstip grondig: sommige plekken zijn niet te bereiken in de winter en bepaalde wegen zijn afgesloten. Informeer je vooraf grondig. En start de toeristische trekpleisters zo vroeg mogelijk.

· Deze tochten zijn uiterst vermoeiend. Onze teef viel de laatste dag in slaap terwijl ze aan het eten was. En wetende dat zij alles doet voor een hapje, wil dat wat zeggen. Hou dus rekening met de fitheid van je hond.

· Neem een vette portemonnee mee of zoek een sponsor. Peperduur is nog een understatement.